Russische Revolutie – Winterreis Solovki in de Witte Zee

Rusland in de winter: unieke reis vanuit Moskou met de trein naar Archangelsk en verder naar de Solovetsky eilanden in de Witte Zee
Bezoek aan Solovki in de Witte Zee vanuit Archangelsk met het vliegtuig. Tenslotte naar een van de mooiste steden Sint Petersburg om de reis in stijl af te ronden.
Winter in Rusland, een van de mooiste jaargetijden als alles tot stilstand lijkt te komen. De natuur zwijgt, het landschap rust onder een witte deken. Dorpen liggen eenzaam en verlaten. Alleen in de grote steden ploegt het verkeer zijn weg. In het schemer bewegen mensen dik ingepakt zich naar het werk of huis.

Hoogtepunt van de reis zijn de Solovetsky eilanden in het Hoge Noorden.
De geschiedenis van de eilanden gaat terug tot 1429, toen twee monniken, German en Savvati, van het Kirillo-Belozerski klooster, op de eilanden een nieuw klooster kwamen stichten. Vanwege de geïsoleerde ligging diende het klooster al in de 16e eeuw als plaats waarnaar tegenstanders van de tsaar werden verbannen.

Na de Oktoberrevolutie in 1917 werd het klooster gesloten op last van de Sovjetautoriteiten.
In 1920 werd de eerste gevangenis op Solovetski geopend, op initiatief van Dzerzjinski (hoofd van de Tsjeka voormalig geheime dienst), met name voor de isolatie van contrarevolutionairen (lees sociaaldemokraten). Niet Stalin, maar Lenin heeft het beruchte kampsysteem opgezet.
In 1921 werd het hoofdeiland omgevormd tot een van de eerste gevangenenkampen, een voorloper van de GoeLAG en in 1926 werd hier begonnen met de systematische toepassing van dwangarbeid onder leiding van Naftali Frenkel (een gevangene die van onder af opklom tot kampcommandant van Solovetski) die het systeem van voedsel naar prestatie invoerde.

Berucht is de spreuk boven de ingang van het kamp: ‘Труд искупает вину’, ofwel Arbeid verlost schuld een voorloper op ‘Arbeit macht frei’
De misstanden in het Solovetski Kamp voor Speciale Doeleinden (SLON) waren in het Westen bekend en een bron van kritiek op de Sovjetunie. Om een einde te maken aan deze kritiek, werd de socialistische schrijver Maksim Gorki in 1929 naar het kamp gestuurd om een positief rapport te schrijven, nadat het kamp eerst grondig was opgeknapt.

In 1939 werd het kamp gesloten; enerzijds omdat het vanwege de dreiging van de Tweede Wereldoorlog omgevormd moest worden tot marinebasis, anderzijds omdat het kamp te dicht bij de grens met Finland lag, waardoor de gevangenen makkelijk zouden kunnen ontsnappen.
De benaming SLON heeft in het Russisch nog een tweede betekenis, namelijk olifant, waarmee de ruwe omstandigheden nog extra werden benadrukt. Interessant is, dat niet Stalin maar Lenin deze kampen in zijn vroege regeerperiode heeft opgezet.
Naast een uitgebreid bezoek aan het Kampmuseum, gaan we ook kennis maken met de bijzondere natuur op de eilanden. En wat is er mooier om na een winterse dag in de Witte Zee op te warmen in een Russische banja, oftewel sauna. ’s Avonds is het genieten van locale gerechten met een glas vodka.
De laatste drie dagen zijn we in Sint Petersburg om weer langzaam te wennen aan het stadsleven. Hoogtepunten in Sint Petersburg zijn de Hermitage en de Peterpaul vesting aan de rivier de Neva.

TIP: bekijk recente documentaire

29 februari – 8 maart 2020
Reisprogramma 9 dagen
Vertrek: zaterdag 29 februari
Terug: zondag 8 maart
Prijs vanaf: € 1975,-
Eenpersoonstoeslag: € 250,-

Zaterdag: Vertrek in de ochtend om 11.40u. naar Moskou aankomst 16u. In de avond bezoek aan Rode Plein met excursie in de metro.
Zondag: Rondrit door Moskou met verschillende hoogtepunten als Rode Plein, Kremlin en Metro. Panorama view vanaf de Mussenheuvels over Moskou.
Maandag: Vrije besteding, 19.50 u. vertrek met de trein naar Archangelsk. Imponerende winterlandschappen met dorpjes, steden en leven in de provincie.
Dinsdag: 18.00 u. aankomst Archangelsk, op zoek naar de Hollandse roots in deze stad van houtvesters.
Woensdag: stadsrondrit en vertrek om 13.20u per vliegtuig naar de Solovetski eilanden. Aankomst 14.15u. Bezoek aan het klooster, kremlin van Solovki
Donderdag: Bezoek aan het voormalige GuLAG kamp en museum.
Vrijdag: Vertrek om 15.25u per vliegtuig naar Archangelsk. Aankomst 16.15u. Transfer vlucht naar Sint Petersburg om 17.50u. aankomst 19.20u.
Zaterdag: Excursie in Sint Petersburg met als hoogtepunten de Hermitage, Isaakskathedraal, Smolny klooster,  PeterPaul vesting. Bezoek aan kolchozmarkt
Zondag: Vrije dag, eind van de middag om 18.30u. vlucht naar Amsterdam, aankomst Schiphol 19.35u.

Hotel op Solovki: Solovetskaya Sloboda
Hotel in Archangelsk: Stolitsa Pomorya
Voor overige hotels en programma zie 7 daagse Moskou – Sint Petersburg

Minimum aantal deelnemers 4, maximum aantal deelnemers 8.
Reis is inclusief verblijf op basis van logies met ontbijt in een 2p kamer, trein met 4p couchettes, vervoer in Rusland en genoemde excursies.
Exclusief overige maaltijden, entrees en visakosten.

  • Solovki klooster Witte Zee.
  • Hermitage Sint Petersburg Rusland
  • Wandelen op de Noordelijke Dvina rivier
  • Kathedraal in het Kremlin van Moskou