Graag stel ik mij voor

Uw reisleider en fotograaf Tijdens mijn studie sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen vertrok ik in 1979 voor het eerst per trein door de DDR en Polen naar de Sovjetunie. Geïmponeerd door het land, zijn cultuur en mensen besloot ik als tweede studie Russisch te gaan studeren aan het Slavisch Instituut.
In 1983 ontving ik een beurs om een jaar te mogen studeren aan de Staatsuniversiteit van Leningrad. Als een van de weinige buitenlanders uit de zogenaamde ‘kapstran’ (kapitalistische landen), woonde ik tussen de Sovjetburgers. Mijn kamergenoot in de studentenflat op het Vasiliuseiland was een student ‘Geschiedenis van de Partij’. Het was de tijd van Andropov en Tsernenko, krakkemikkige leiders die snel het loodje legden. Niet veel later stortte de Sovjetunie in elkaar.

Perestrojka en Glasnost
In 1986 werd ik reisleider bij Oad reizen. De belangstelling was groot in deze tijd van perestrojka en glasnost. Volle touringcars met nieuwsgierige toeristen reisden door de DDR en Polen de grens over naar Rusland, om met eigen ogen het Rode Plein en Kremlin te aanschouwen. En verder naar Leningrad om een bezoek aan de kunstschatten van de Hermitage te brengen. Het waren succesvolle reizen, waar mensen enthousiast terugkeerden, geïmponeerd door de grootsheid van de Sovjetunie. Niet alleen per bus, maar ook per trein en vliegtuig reisde ik de hele Sovjetunie af. Van Moskou naar Kiev, vervolgens via de Krim naar de Georgië in de Kaukasus, per bus door de Karakoem woestijn naar Centraal Aziatische steden als Boechara en Samarkand. Siberië per trein naar het Baikalmeer. Maar ook dichterbij de Baltische Staten als Letland, Litouwen en Estland met prachtige Hanzesteden als Riga en Tallinn.

Sovjetunie en Rusland
Ik laat u niet alleen kennis maken met de sporen van de oude Sovjetunie, maar ook het moderne Rusland met zijn inwoners, gewoonten, geschiedenis en cultuur. De Sovjetunie heeft grote fotografen gekend, zoals bijvoorbeeld Rodchenko, maar ook de hedendaagse misschien minder bekende fotografen als Alexander Gronsky en Boris Michailov om maar een paar te noemen.
Met de camera maken wij een ontdekkingsreis door het heden en het verleden, van Moskou naar Sint Petersburg.

De reis is geschikt voor fotografen in de ruimste zin van het woord. Niet alleen voor mensen met de duurste spiegelreflex camera’s, maar ook voor de simpele analoge Sovjet-camera’s als de Lubitel. Kortom, lomografen zijn ook welkom. En niet te vergeten de gebruikers van Instagram of andere sociale media als Pinterest en Tumblr die met hun mobiele telefoons of tablets de mooiste foto’s maken.
Het gaat tenslotte niet om de camera maar om het oog van de meester.

Zelfstandig Reisadviseur (ZRA)
Als Zelfstandig Reisadviseur (ZRA) stel ik samen met u een unieke reis samen.
Geen standaard folderreizen maar een op maat samengestelde reis naar uw persoonlijke voorkeuren.
Op welke manier wilt u de bestemming bereiken? Met een rechtstreekse lijnvlucht, of met een budget vliegtuigmaatschappij? Welke accommodatie ter plaatse? Een 5* sterrenhotel, of een goed middenklasse hotel in het centrum?
Het programma ter plaatse wordt van te voren, eventueel bij u thuis doorgenomen. Waar gaat uw belangstelling naar uit? Een reis vol cultuur en bezoek aan de belangrijkste musea en ’s avonds naar een ballet of concert?
Ook op specifieke wensen, zoals ontmoetingen met bedrijven of instellingen kunnen allemaal worden ingebracht.
In Moskou en Sint Petersburg officiële gidsen met licenties voor het Kremlin, Hermitage, enz met de Nederlandse taal.
Scherpe prijzen door rechtstreeks inboeken via de websites zoals KLM en Booking.com. Wij verzorgen uw visumaanvraag, die 3 weken voor vertrek gereed dient te zijn.
Alles is mogelijk en flexibel in te passen met uw persoonlijke reisleider die gedurende de gehele reis aanwezig is en alle onvolkomenheden direct kan recht strijken.
Met name interessant voor kleine groepen van 4-9 personen.
De vakantiepret begint al bij u thuis tijdens het opzetten van de reis.
Resultaat: een VIP arrangement tegen scherpe tarieven

Portfolio

Book Cover Photo Book Soviet Union
Alexander Gronsky

Alexander Gronsky

Boris Michailov

Boris Michailov

Rodchenko - Lily Brik

Alexander Rodchenko