Historisch Russische Steden

Gouden Ring

Ten Noordoosten van Moskou ligt een verzameling historische steden, die ook wel de Gouden Ring worden genoemd.
Een van de bekendste steden is Sergiev Posad, dat het dichtst bij Moskou ligt (80 km) en een uitstekende dagexcursie vanuit de hectiek van Moskou is. In de Sovjet tijd heette de stad Zagorsk en is ook bekend als het Vaticaan van de Russische Orthodoxe kerk, omdat de patriarch er zijn zetel heeft. Na de revolutie werd de kerk in de ban gedaan, maar na de Grote Vaderlandse Oorlog (1945 WO II) heeft Stalin de kerk haar status teruggegeven, wegens (nationalistische) verdiensten tijdens de oorlog.
Andere belangrijke steden zijn Vladimir en Soezdal. Verschillende steden zoals Jaroslavl liggen aan de Volga, volgens velen de Moeder van Rusland, waar langs het (culture) leven plaats vond. Denk aan het beroemde schilderij de Volgaslepers van Ilja Repin te zien in het Russisch Museum van Sint Petersburg.
Een bezoek aan de Gouden Ring is zeker de moeite waard om ook het Russische platteland te leren kennen.
De populaire Moskou – Sint Petersburg reis kan worden uitgebreid met een bezoek van 2-3 dagen aan deze historische steden. Met de moderne hogesnelheidstrein de zogenaamde Sapsan kan men vanuit Vladimir of Jaroslavl rechtstreeks in iets meer dan 6 uur naar Sint Petersburg reizen.