Cursus in praktijk en theorie

De fotoreis wordt begeleid door een ervaren Nederlandse fotograaf en gids. Het project valt onder het thema reisfotografie, of meer algemeen documentaire fotografie. Uw Nederlandse gids studeerde in 1979 in Leningrad, spreekt de taal en kent de Sovjetunie en Rusland al meer dan 30 jaar. Alle foto’s op deze site zijn van zijn hand en laten een tijdsbeeld van Sovjetunie tot het huidige Rusland zien. Daarnaast heeft hij veel rondgezworven in het Berlijn van de muur en kent de mooiste plekken van de DDR maar ook de hoogtepunten van het nieuwe Berlin Hauptstadt.

Een foto maak je tussen je oren
Het maken van een goede foto eist gedegen voorbereiding en onderzoek. Wat ga ik fotograferen? Wat wil ik laten zien? Veel mensen kijken, maar zien niets. De kunst van het fotograferen begint bij leren zien. En om te leren zien, moet je je kunnen verplaatsen in je onderwerp, de omgeving. Niet alleen in het moment, maar ook de geschiedenis. Hoe is iets ontstaan, gegroeid? Wat is het sociale kader? Misschien klinkt het nogal filosofisch, maar zonder enige diepgang blijven je foto’s plat en worden nooit driedimensionaal. Tijdens deze fotocursus zal naast techniek, veel aandacht worden besteed aan het leren zien. Aan het eind van iedere dag vindt een evaluatie plaats. Wat ging goed, wat kan beter? Na een paar dagen heb je verschillende Aha Erlebnissen gehad om verder te gaan op het steile pad van de fotografie.

Thema’s
Natuurlijk beperken we ons niet tot één thema. Architectuur, straatfotografie, model- en portretfotografie krijgen aandacht. Wanneer wij op pad zijn, zullen vele thema’s aan onze lens voorbij komen. Van sfeervolle stadspanorama’s tot karaktervolle portretfoto’s. Belangrijk zijn de lichtomstandigheden; bijvoorbeeld in de metro (interieur) of bij vol zonlicht zijn werelden van verschil. Maar ook op een regenachtige dag liggen de beelden voor het oprapen.

Er zijn veel leermomenten: Hoe leg je een mensenmassa in de metro vast? Hoe benader je een model voor een mooie plaat? Wat zijn de voorwaarden voor sfeervolle avondopnamen? Lichtmeting, witbalans, sluitertijden, diafragma, iso instellingen, alles zal de revue passeren. Maar ook gebruik van flitslicht, zoals strobisten vaak doen voor spectaculaire effecten. De combinatie van theorie en praktijk is uniek, waardoor u snel vorderingen zult maken en tot nieuwe inzichten komt. Als voorbeeld: voor we de metro instappen, zal ik u uitleggen wat u te wachten staat. U mag bijvoorbeeld geen statief in de metro gebruiken. Waarop stelt u de iso in? Trucs om uw camera stevig tegen een muur te houden of op een andere manier vast te klemmen voor langere sluitertijden om beweging vast te leggen, of korte sluitertijden voor bevriezing van beweging. Iedereen kan verbluffende metro foto’s maken.

Welke camera?
Wat zijn de eisen voor uw camera? Wilt u voor alle situaties zijn uitgerust dan is een systeem- of reflexcamera met zoomobjectief aanbevolen. Vaste prime lens kan natuurlijk ook. Een tweede reserve camera is altijd aan te bevelen. Als tweede camera kunt u ook analoog gaan fotograferen, zoals ik al eerder schreef als lomograaf met gedateerde oude Sovjet camera’s of de populaire Holga camera’s, die u al voor een paar tientjes kunt aanschaffen.
Naast fotograferen bestaat de mogelijkheid voor video. De meeste camera’s zijn er geschikt voor, maar u kunt ook een kleine action camera meenemen. Om de aandacht niet te verstrooien richten we ons op fotografie, maar een aantal video shots behoren zeker tot de mogelijkheid.
En vergeet natuurlijk niet uw camera in uw smartphone of tablet. Met name de tablet is handzaam als u de foto’s wilt beoordelen en bewerken. Want wij maken niet alleen foto’s tijdens de tochten, maar gaan aan het eind van de dag deze ook bewerken en bespreken. Iedereen kiest een paar van zijn meest geslaagde foto’s om met de collega’s te bespreken. Deze leermomenten zijn cruciaal voor een geslaagde fotoreis.

Welke software?
Niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook bij het bewerken krijgt u advies. De nadruk zal daarbij liggen op Lightroom 5 en Photoshop CC van Adobe. Deze professionele pakketten kunt u al voor EUR 12,- per maand aanschaffen met een gratis proefperiode van een maand. Als u de pakketten nog niet kent, oefent u alvast thuis met een proefversie om de basis onder de knie te krijgen. Adobe werkt via Creative Cloud (CC), waardoor u de foto’s al direct kunt opslaan op Internet. Wel zo veilig om de foto’s zeker te stellen, mocht er wat gebeuren met uw camera of geheugenkaart.

Bezoek fotogaleries
Onderdeel van het programma is het bezoeken van  fotogaleries, al naar gelang het aanbod van dat moment. Fotografie is en was altijd populair in de Sovjetunie en Rusland. Alleen door het kijken naar het werk van professionele fotografen kunt u veel leren. Rusland heeft een rijke fotografietraditie en evenzoveel musea en galeries waar u foto’s kunt bewonderen.
Aan het eind van onze reis heeft u een waardevolle collecties foto’s, die u kunt publiceren op internet of in een album kunt laten afdrukken. De mogelijkheden zijn legio om uw foto’s onder de aandacht te brengen. Op de website van Optamatic zullen we een selectie van de mooiste foto’s presenteren, alles natuurlijk onder uw naam en voorzien van uw copyright.

Praktijk

Tijdopname in de metro voor bewegingseffecten
Architectuur foto in blue light van Paleisplein Sint Petersburg
Portret van politie op het Rode Plein
Olympia Stadion Berlijn
Kapitein Rondvaart Sint Petersburg